Huvudbyggnaden

Byggnadsår 1836. Wibom kontaktades av Generalen Greve Johan Peter van Suchtelen, som var rysk ambassadör i Sverige. Suchtelen hade önskemål att få bosätta sig på Hufvudsta Gård förutsatt den mindre huvudbyggnaden ersattes med en större.
Efter överenskommelse flyttar Wibom huvudbyggnaden, som då fick namnet Lilla Hufvudsta, till sitt nuvarande läge nord-väst om Gården. I dag benämns huset som Hufvudsta Gamla Slott.
Suchtelen anlitade L. Potocki, en rysk arkitekt, för att medverka till att ett Corps-de-logie uppförs i rysk-svensk empirestil. Suchtelen avled dock innan han flyttat in och Wibom får då överta huset. Det dominanta Corps-de-logiet i sten har tre plan med en ståtlig paradvåning i mitten samt vindsvåning och lanternin. Den nedre delen av husfasaden är belagd med små runda stenar, som hör till det ryska inslaget. I övrigt fick huset en empirevit rappning. Huset beboddes av flera generationer Wibom fram till 1953.
Den stora verandan på södra gaveln tillkom under 1890-talet.
Rumsindelningen är den ursprungliga och alla 24 kakelugnarna finns kvar liksom övrig fast inredning. Två imponerande ljuskronor pryder fortfarande den stora salongen.
1967 hade huset stått tomt i drygt tio år och var påtagligt förfallet. Idag är allt väl omhändertaget och smakfullt inrett med en blandning av tidstypiskt och modernt. Corps-de-logiet, ibland även benämnt "Slottet", används idag som en populär plats för konfererande företag.


Hyresgäster
Hufvudsta Gård Mat & Möten